השבוע ישבתי עם צוות גיוס כספים של ארגון מדהים שעושה עבודת קודש. הם היו מתוסכלים. מצד אחד, הם רצו חופש פעולה, יצירתיות ואוטונומיה. מצד שני, הם הרגישו שהם צריכים מסגרת ברורה, הכוונה ותמיכה כדי להצליח. זה הזכיר לי את עצמי לפני כמה שנים, כשניהלתי צוות גיוס כספים גדול.
כשנכנסתי לתפקיד, החלטתי לתת לצוות שלי כמה שיותר חופש פעולה. האמנתי שאנשים מוכשרים צריכים מרחב לנשום ולהביא את עצמם לידי ביטוי. אבל מהר מאוד גיליתי שחופש מוחלט הוא מתכון לכאוס. היו חילוקי דעות, חוסר תיאום, ובעיקר - תוצאות בינוניות.
אז עשיתי שינוי קיצוני. בניתי מסגרת ברורה, הגדרתי תהליכים, וקבעתי יעדים מדידים. הצוות התנגד בהתחלה. הם הרגישו שאני מגביל אותם, שאני חונק את היצירתיות שלהם. אבל לאט לאט הם התחילו לראות את היתרונות. התהליכים עזרו להם להתמקד, היעדים נתנו להם כיוון, והמסגרת אפשרה להם לעבוד ביעילות.
אבל גם הגישה הזו לא הייתה מושלמת. המסגרת הייתה נוקשה מדי, התהליכים היו מסורבלים, והיעדים היו שאפתניים מדי. הצוות הרגיש שהוא עובד במפעל, לא בארגון חברתי. השחיקה עלתה, המוטיבציה ירדה, והתוצאות שוב התחילו לרדת.
ואז הבנתי את הטעות שלי. האיזון בין אוטונומיה להכוונה הוא לא נקודת אמצע, אלא תהליך דינמי. זה לא קו ישר, אלא ריקוד מתמיד בין חופש למסגרת.
כדי למצוא את האיזון הנכון, התחלתי לשאול את הצוות שאלות: מה עוזר להם להיות יצירתיים? מה מגביל אותם? איפה הם צריכים יותר תמיכה? איפה הם רוצים יותר חופש?
יחד בנינו מסגרת גמישה, שתאפשר להם לקחת אחריות על התוצאות, אבל גם תתן להם את החופש לבחור את הדרך. קבענו יעדים ברורים, אבל גם אפשרנו להם להתאים אותם לצרכים שלהם. בנינו תהליכים פשוטים ויעילים, אבל גם עודדנו אותם למצוא דרכים חדשות וטובות יותר.
ואז קרה משהו מדהים. הצוות התחיל לפרוח. הם היו יותר יצירתיים, יותר מוטיבציה, ויותר אפקטיביים. הם הרגישו שיש להם את החופש להביא את עצמם לידי ביטוי, אבל גם את התמיכה וההכוונה שהם צריכים כדי להצליח.
הנה שלושה לקחים שלמדתי בדרך הקשה:
1. התחילו בהקשבה. אל תכתיבו מלמעלה את האיזון הנכון. תשאלו את הצוות, תקשיבו להם, ותנו להם להשתתף בתהליך. הניסיון של כל אחד חשוב (Experience).
2. הגדירו מטרות ברורות (אבל גמישות). צוות חייב לדעת לאן הוא הולך ומה מצופה ממנו. אבל תנו לו את החופש לבחור את הדרך. הכוונה ברורה מסייעת ליצירתיות.
3. בנו תהליכים פשוטים (אבל אפשרו שינוי). תהליכים צריכים לעזור לצוות לעבוד ביעילות, לא להגביל אותו. תעודדו אותו למצוא דרכים טובות יותר, ותשנו את התהליכים בהתאם. המומחיות שלך (Expertise) תבוא לידי ביטוי בהכוונת תהליך השינוי.
ואם אתם שואלים איך אני יודע? פשוט, כי אני נועם אבירי, יועץ ומנטור למגייסי כספים וארגונים ללא מטרות רווח בישראל, ואני עוזר לארגונים למצוא את האיזון הנכון בין אוטונומיה להכוונה כבר שנים. אני מביא את הידע שלי (Authoritativeness) לכל ארגון שאני עובד איתו, אבל אני תמיד מתחיל בהקשבה.
אז מה האיזון הנכון בין אוטונומיה להכוונה עבור הצוות שלכם? השאלה הזו היא רק ההתחלה. הגיע הזמן לצאת למסע משותף ולגלות את התשובה הנכונה ביותר עבורכם.