Noam Aviri speaking with donors in a focused manner
Featured

מודל הקשב הממוקד: הטכניקה להפניית קשב התורם שמכפילה את האפקטיביות של המסר שלך

גלו את מודל הקשב הממוקד, הטכניקה הייחודית להפניית קשב התורם, שתכפיל את האפקטיביות של המסר שלכם ותגדיל את התרומות. מאת נועם אבירי, מומחה לגיוס כספים.

האוויר היה דחוס. אחרי שעה וחצי של מצגות ונתונים, הבנתי שהעיניים של התורם הפוטנציאלי, מיליארדר ידוע, התחילו לנדוד. ניסיתי הכל - סיפורים מרגשים, גרפים מרהיבים, אפילו בדיחה אחת כושלת. כלום לא עבד. ואז, ברגע של ייאוש, עשיתי משהו אינטואיטיבי לחלוטין - שתקתי. אבל לא סתם שתקתי. שתקתי בדיוק כשהבנתי שהוא עומד לשאול שאלה קריטית. השקט הזה, שנמשך שבריר שנייה, שינה את הכל.

ההצעה שלנו, שעד אותו רגע נראתה כאילו היא הולכת להיגנז, קיבלה אור ירוק. באותו רגע הבנתי את כוחו של "מודל הקשב הממוקד" - טכניקה פשוטה לכאורה, אבל בעלת השפעה עצומה על האופן שבו תורמים מקשיבים לנו. וזה בדיוק מה שאני רוצה לחלוק איתך היום.

נעים מאוד, אני נועם אבירי, יועץ ומנטור למגייסי כספים וארגונים ללא מטרות רווח בישראל. אחרי 15 שנים בתחום, ניהול קמפיינים של עשרות מיליוני שקלים, ואינספור פגישות - מוצלחות יותר ומוצלחות פחות - אני כאן כדי לפתוח לך צוהר לעולם הפסיכולוגי המרתק שמאחורי הנתינה. עברתי כישלונות מהדהדים, הצלחות מסחררות, ולמדתי שההבדל בין קמפיין שמגייס בקושי את המינימום לבין קמפיין שמשנה מציאות, טמון לרוב ביכולת שלנו לנהל את הקשב של התורם.

מהו מודל הקשב הממוקד ולמה הוא כל כך אפקטיבי?

בבסיס מודל הקשב הממוקד עומדת ההבנה שהקשב של כל אדם, כולל תורם פוטנציאלי, הוא משאב מוגבל ויקר. בעידן של גירוי יתר, אנחנו מתחרים על תשומת הלב של התורמים לא רק עם ארגונים אחרים, אלא גם עם הרשתות החברתיות, החדשות, ואפילו המחשבות שלהם עצמם. מודל הקשב הממוקד הוא גישה אסטרטגית שמטרתה למקסם את האפקטיביות של המסר שלנו על ידי ניהול יזום של הקשב של התורם.

אבל רגע, מה זה אומר בפועל?

במקום להפציץ את התורם במידע, אנחנו יוצרים רגעים ממוקדים של קשב עמוק. במקום לדבר ללא הפסקה, אנחנו לומדים להשתמש בשתיקה אסטרטגית. במקום להתמקד במה שאנחנו רוצים להגיד, אנחנו מתמקדים במה שהתורם צריך לשמוע.

עדשת המיקרוסקופ: רגע הקשב הממוקד בפעולה

בוא נחזור לרגע לאותה פגישה גורלית עם המיליארדר. "האם אתם בטוחים שהתרומה הזו תביא את השינוי שאתם מבטיחים?", הוא שאל. שים לב לשנייה הזו: הוא העביר את משקלו קדימה, הקול שלו היה מעט רועד. זה היה הרגע בו ידעתי שיש לי את תשומת ליבו המלאה. הכל שקרה לפני היה רק הקדמה, וכל מה שיקרה אחרי תלוי במילים הבאות שאבחר.

אבל במקום לענות מיד, בלמתי את עצמי. נשמתי עמוק. חיכיתי שנייה נוספת. השקט הזה, שנראה כמו נצח, יצר ואקום של ציפייה. ואז, עניתי בפשטות: "אנחנו לא בטוחים במאה אחוז. אבל אנחנו מוכנים להמר על זה את הקריירה שלנו."

הכנות הזו, שנולדה מתוך השקט המחושב, פתחה את הדלת לתרומה.

שלושת עמודי התווך של מודל הקשב הממוקד

1. ההקשבה השלישית: מעבר למילים

הקשבה היא לא רק לשמוע את מה שהתורם אומר, אלא גם להבין את מה שהוא לא אומר. מה השפת גוף שלו משדרת? מה הטון שלו מספר? מה הדאגות הנסתרות שלו? "ההקשבה השלישית" היא היכולת לפענח את המסרים הסמויים האלה ולהגיב בהתאם.

2. הצעד האלגנטי: מינימום מאמץ, מקסימום אפקט

במקום להציף את התורם בפרטים טכניים, התמקד בסיפור שמדבר ללב. במקום להבטיח הבטחות גרנדיוזיות, הצע פתרון קונקרטי לבעיה ספציפית. "הצעד האלגנטי" הוא היכולת להגיע לתוצאות משמעותיות במאמץ מינימלי, על ידי התמקדות במה שבאמת חשוב לתורם.

3. המראה הכפולה: לראות את עצמך דרך עיני התורם

האם אתה משדר ביטחון או יהירות? אמפתיה או ריחוק? תשוקה אמיתית או ניסיון מכירה נואש? "המראה הכפולה" היא היכולת לבחון את עצמך מנקודת המבט של התורם, ולהתאים את הגישה שלך בהתאם.

פרקטל המשמעות: משיחת תרומה לשאלה פילוסופית

השיחה הזו עם תורם אחד אינה רק על תרומה של 50,000 ש"ח. היא משקפת את האתגר הבסיסי של כל ארגון חברתי: כיצד לתרגם ערכים מופשטים למעשים קונקרטיים. וברמה העמוקה ביותר, היא שאלה על האופן שבו אנחנו כחברה מחליטים מה באמת חשוב. מודל הקשב הממוקד מזכיר לנו שגיוס כספים הוא לא רק פעולה טכנית, אלא מפגש אנושי שמזמין אותנו לשאול שאלות עמוקות על עצמנו ועל העולם.

מה הצעד הבא שלך?

אני יודע שזה הרבה מידע לעכל. אבל אני מזמין אותך להתחיל בקטן. בפגישה הבאה שלך עם תורם פוטנציאלי, נסה ליישם את "ההקשבה השלישית". שים לב לא רק למה שהתורם אומר, אלא גם לאיך הוא אומר את זה. תן לעצמך רגע שקט לפני שאתה עונה על שאלה חשובה. תראה איך זה משפיע על הדינמיקה.

אני מבטיח לך, ברגע שתתחיל להשתמש במודל הקשב הממוקד, תראה שינוי משמעותי ביכולת שלך להתחבר לתורמים, להניע אותם לפעולה, וליצור השפעה אמיתית.

רציתי לשתף אותך במשהו שטרד את מנוחתי השבוע: הבנתי שיותר מדי ארגונים מתמקדים רק ב"כמה" הם מגייסים, ושוכחים את ה"למה". מודל הקשב הממוקד מזכיר לנו שהמטרה הסופית היא לא רק לגייס כסף, אלא ליצור קשר אנושי שמבוסס על אמון, כבוד, ותשוקה משותפת לעשות טוב.

אז השאלה שנשארת איתי היא זו: איזה "שקט" אתה מוכן ליצור בפגישה הבאה שלך, כדי להקשיב באמת לתורם שמולך?

---

נעים להכיר, אני נועם אבירי, מומחה לגיוס כספים ויועץ לארגונים ללא מטרות רווח בישראל. אני משלב ניסיון מעשי עשיר עם ידע תיאורטי מעמיק, ומסייע למגייסי כספים להשיג תוצאות פורצות דרך. הגישה שלי משלבת תובנות מעולם הפסיכולוגיה, העסקים, והתקשורת, ומבוססת על מתודולוגיות ייחודיות שפיתחתי, כמו "שיטת הסולם הדינמי" ו"מודל המעגלים המתרחבים".