Noam Aviry speaking in front of a crowd about fundraising best practices.
Featured

שפת היחסים: המילון הסודי לגיוס תורמים שמצליח באמת (ולמה אף אחד לא מדבר עליו)

גלו את המילון הסודי לגיוס תורמים מצליח עם נועם אבירי. טיפים לבניית יחסים אמיתיים, הבנת מניעים ויישום מעשי בגיוס כספים.

השעה הייתה 03:17 לפנות בוקר, ואני בוהה בתקרת חדר השינה שלי. רק לפני שש שעות ישבתי מול אחד התורמים הנדיבים ביותר שפגשתי אי פעם – והוא פשוט אמר "לא". לא להצעה, לא לארגון, לא לי. רק "לא". בזמן שכולם מדברים על אסטרטגיות גיוס כספים מתוחכמות וטכניקות שכנוע פסיכולוגיות, האמת היא שלרוב אנחנו שוכחים את הדבר הכי בסיסי: שפה. לא סתם מילים, אלא שפה של יחסים. שפה שבונה אמון, שמייצרת חיבור אמיתי, ושגורמת לתורם להרגיש שהוא חלק ממשהו גדול יותר.

אני נועם אבירי, ואחרי שנים של ניסוי וטעייה, הצלחות וכישלונות (בעיקר כישלונות בהתחלה, האמינו לי), פיתחתי מילון מושגים פנימי משלי לניהול דיאלוג משמעותי ועקבי עם תורמים. המילון הזה לא כתוב בשום ספר, ולא תמצאו אותו בשום קורס – הוא נולד מתוך שעות של הקשבה, ניתוח, והבנה עמוקה של הפסיכולוגיה של הנתינה. במאמר הזה, אני הולך לחשוף בפניכם חלק מהמושגים הכי חשובים במילון הזה, ולתת לכם כלים פרקטיים ליישם אותם כבר מחר בבוקר.

האמינות קודמת לכל: למה חשוב לי לשתף אתכם בכישלונות שלי

לפני שנצלול פנימה, אני רוצה להיות שקוף איתכם. אני לא גורו, ולא "מצליחן" שמספר רק על הצלחות. עברתי דרך ארוכה ומפותלת כדי להגיע לאן שאני נמצא היום, וזה כלל הרבה מאוד רגעים מביכים, מפחידים, ומייאשים. אני מאמין שדווקא מתוך הכישלונות האלה צמחתי ולמדתי הכי הרבה. לכן, אני לא מתבייש לחלוק אתכם גם את הרגעים האלה – הם חלק בלתי נפרד מהסיפור שלי, והם אולי הדבר הכי חשוב שאני יכול לתת לכם.

אני מגייס כספים כבר יותר מ-15 שנה, ייעצתי למאות ארגונים ללא מטרות רווח בישראל, וראיתי הכל. מקרים שבהם תורמים פשוט "נעלמו" בלי הסבר, ועד קמפיינים גאוניים שהניבו תוצאות מדהימות. אבל הדבר הכי חשוב שלמדתי הוא שאין קיצורי דרך – בניית מערכות יחסים אמיתיות עם תורמים דורשת זמן, מאמץ, ואותנטיות. אני משלב ידע תיאורטי מעמיק של דמויות כמו דן פאליוטה ופנלופה ברק עם ניסיון מעשי עשיר ואפקטיבי בשטח, ותובנות חדשניות שפיתחתי בעצמי.

המסגרת המושגית: "שפת היחסים" – מה זה אומר בעצם?

כשאני מדבר על "שפת היחסים", אני לא מתכוון רק לאוסף של מילים וביטויים. אני מתכוון לגישה הוליסטית לבניית קשר אמיתי עם תורמים, שמבוססת על שלושה עקרונות מרכזיים:

  • הקשבה אמיתית: לא רק לשמוע מה התורם אומר, אלא להבין מה באמת חשוב לו, מה מניע אותו, ומה הוא מחפש בעבודה עם הארגון שלכם. אני קורא לזה "ההקשבה השלישית" – היכולת להקשיב למה שלא נאמר במילים.
  • אותנטיות: להיות עצמך, לא לנסות להרשים או למכור. תורמים יכולים להריח חוסר אותנטיות מקילומטרים, וזה הורס כל סיכוי לבנות קשר אמיתי.
  • ערך הדדי: מערכת יחסים טובה היא תמיד דו-צדדית. זה לא רק מה התורם יכול לתת לארגון, אלא גם מה הארגון יכול לתת לתורם – תחושת משמעות, הזדמנות להשפיע, חיבור לקהילה.

אני מאמין שגיוס כספים טוב הוא לא רק עניין של משא ומתן או שכנוע. הוא עניין של חיבור אנושי, של יצירת שותפות אמיתית בין הארגון לבין התורם.

מילון המושגים של נועם אבירי: כמה מושגים מרכזיים שכדאי לכם להכיר

אז אחרי ההקדמה הארוכה הזו, הגיע הזמן לצלול פנימה ולחשוף בפניכם חלק מהמושגים הכי חשובים במילון הפנימי שלי.

1. "העומק שמתחת לעומק": כולנו יודעים שתורמים לא תורמים רק בגלל סיבות רציונליות. יש תמיד מניעים רגשיים, אישיים, ופסיכולוגיים עמוקים יותר. אבל רוב מגייסי הכספים עוצרים בשכבה הראשונה של המניעים האלה – הם שואלים "למה חשוב לך לתרום לנו?" ומסתפקים בתשובה כמו "אני מאמין במטרה שלכם". אבל האמת היא שהתשובה האמיתית נמצאת הרבה יותר עמוק. למה באמת חשוב לתורם לתרום? מה זה אומר עליו? מה הוא מקווה להשיג דרך התרומה הזו? כדי להגיע לתשובות האלה, אתם צריכים להיות מוכנים לשאול שאלות קשות, להקשיב בתשומת לב, ולהיות אמפתיים.

הסבר מבוסס מקרה: פעם פגשתי תורם שתרם סכום כסף גדול מאוד למחקר על מחלת הסרטן. כששאלתי אותו למה זה חשוב לו, הוא ענה "אני רוצה לעזור למצוא תרופה". אבל כשדיברנו יותר לעומק, גיליתי שאמא שלו נפטרה מסרטן כשהוא היה ילד, ושהוא מרגיש אשמה על זה שהוא לא הצליח להציל אותה. התרומה שלו הייתה דרך להתמודד עם האשמה הזו, וליצור מורשת חיובית.

תמיכה בטענות: פסיכולוגים רבים, כמו פרופ' דן אריאלי, חקרו את המניעים הפסיכולוגיים לתרומה, ומצאו שאנשים תורמים מסיבות מגוונות כמו אלטרואיזם, אגו, תחושת שייכות, ועוד.

סיכום ביניים: כדי להגיע ל"עומק שמתחת לעומק", אתם צריכים להיות חוקרים, פסיכולוגים, וחברים – הכל ביחד. אל תפחדו לשאול שאלות קשות, ותזכרו שהתשובות האמיתיות תמיד נמצאות עמוק יותר ממה שנראה לעין.

2. "הצעד האלגנטי": בעולם גיוס הכספים, אנחנו לפעמים נוטים לחשוב שיותר זה תמיד יותר טוב. יותר פגישות, יותר טלפונים, יותר מיילים. אבל האמת היא שלפעמים דווקא המינימום הוא המקסימום. "הצעד האלגנטי" הוא הפעולה המדויקת שאתם צריכים לעשות כדי להשיג את המטרה שלכם, במינימום מאמץ ומקסימום אפקט. זה יכול להיות שאלה אחת נכונה בפגישה, או מייל אחד מנוסח היטב, או שיחת טלפון קצרה עם התורם הנכון.

הסבר מבוסס תהליך: כדי למצוא את ה"צעד האלגנטי", אתם צריכים קודם כל להבין מה המטרה שלכם, ואז לנתח את המצב הקיים, ולמצוא את הפעולה הכי אפקטיבית שתקדם אתכם לעבר המטרה.

תמיכה בטענות: עקרון ה"פרטו" (80/20) מלמד ש-20% מהמאמצים שלכם יניבו 80% מהתוצאות. המטרה שלכם היא למצוא את ה-20% האלה ולהתמקד בהם.

סיכום ביניים: אל תעבדו קשה יותר, תעבדו חכם יותר. תתמקדו בפעולות שמניבות את התוצאות הכי טובות, ותחסכו לעצמכם זמן ואנרגיה.

3. "המראה הכפולה": אחד האתגרים הכי גדולים בגיוס כספים הוא לראות את עצמכם דרך העיניים של התורם. מה הוא חושב עליכם? מה הוא מרגיש כלפי הארגון שלכם? מה הוא מצפה לקבל ממכם? כדי לענות על השאלות האלה, אתם צריכים לשים את עצמכם במקום שלו, לנסות להבין את נקודת המבט שלו, ואז לפעול בהתאם. אני קורא לזה "המראה הכפולה" – היכולת לראות את עצמכם בו זמנית גם בעיניים שלכם וגם בעיניים של התורם.

הסבר מבוסס נתונים: מחקרים מראים שאנשים נוטים להעדיף אנשים שדומים להם, או שמזכירים להם את עצמם. לכן, חשוב שתנסו למצוא נקודות השקה משותפות עם התורם, ולהדגיש אותן.

דוגמאות קונקרטיות: אם התורם הוא איש עסקים מצליח, אתם יכולים לדבר איתו על האתגרים של ניהול ארגון, ולבקש ממנו עצות. אם הוא אמן, אתם יכולים לדבר איתו על יצירתיות והשראה.

סיכום ביניים: תזכרו שהתורם הוא לא רק כספומט. הוא בן אדם עם רגשות, מחשבות, וצרכים. תנסו להבין אותו, ותתייחסו אליו בכבוד.

4. "אפקט המגירה הסגורה": מה שקורה כאן הוא 'אפקט המגירה הסגורה' - כשתורם מקבע את הרושם הראשוני ולא מאפשר כניסה של מידע חדש."

הסבר מבוסס ניסיון: הבנתי את זה בפגישה עם תורם שהיה לו רושם לא טוב על ארגון מסויים. לא משנה כמה נתונים הצגתי או סיפורים מרגשים שיתפתי, הוא לא שינה את דעתו. המגירה שלו כבר הייתה סגורה.

פתרון: כדי להתמודד עם 'אפקט המגירה הסגורה', חשוב ליצור רושם ראשוני חיובי כבר מההתחלה. להבין את נקודת המבט של התורם לפני הפגישה ולנסות לפתוח את הדיאלוג בצורה שתזמין אותו להקשיב למה שיש לי להגיד.

5. "שיטת הסולם הדינמי": כולנו רוצים שתורמים יעלו בסולם התרומות. איך מעבירים תורם מתרומה צנועה לתרומה משמעותית? שיטת הסולם הדינמי היא מתודולוגיה שאני מלמד כדי להעביר תורמים במדרגות התרומה.

פסקת פתיחה: כדי שתורם יגדל הוא חייב קודם כל להרגיש שייך, לאחר מכן להרגיש מוערך ורק לבסוף הוא יתרם יותר. זה סדר פעולות קריטי שחייבים לזכור.

שלבים בשיטה: 1. יצירת קשר אישי. 2. הבנת הצרכים והתשוקות שלו. 3. התאמת הפרויקט הנכון לתורם הנכון. 4. שמירה על קשר רציף. 5. הצעת דרכים נוספות לתרום.

ניסיון אישי: אני זוכר תורמת שהתחילה בתרומה של 100 שקלים בלבד. שמרתי איתה על קשר, סיפרתי לה על ההשפעה של התרומה שלה, ועם הזמן היא הפכה לתורמת מרכזית עם תרומות של עשרות אלפי שקלים.

מה הלאה? ההזמנה שלי אליכם

אני מקווה שהמאמר הזה פתח לכם צוהר לעולם המרתק של "שפת היחסים" בגיוס כספים. אני יודע שזה רק טעימה קטנה, אבל אני מקווה שזה נתן לכם כמה כלים מעשיים להתחיל ליישם כבר מחר בבוקר.

אבל לפני שאני נפרד מכם, אני רוצה להזמין אתכם לעשות משהו אחד: תחשבו על התורם הכי חשוב שלכם. מה אתם באמת יודעים עליו? מה מניע אותו? מה הוא מחפש בעבודה עם הארגון שלכם? תקדישו קצת זמן כדי לחשוב על השאלות האלה, ואז תנסו ליצור איתו קשר, ולנהל איתו שיחה אמיתית. אתם תופתעו מהתוצאות.

ואם אתם רוצים ללמוד עוד על "שפת היחסים" ועל איך לבנות מערכות יחסים משמעותיות עם תורמים, אני מזמין אתכם ליצור איתי קשר. אני תמיד שמח לחלוק מהידע והניסיון שלי, ולעזור לכם להצליח.

אז השאלה שנשארת איתי היא זו: איזה 'בלתי אפשרי' אתה מוכן להפוך לאפשרי השבוע?

אני נועם אבירי, ואני כאן כדי לעזור לכם להפוך את הבלתי אפשרי לאפשרי.