הדלת נסגרת אחרי התורם, ואני מרגיש את האוויר החם עולה לי לראש. עוד פגישה כושלת. "הלך עלייך", לוחשת המנכ"לית בקול חרישי כמעט בלתי נשמע, ואני יודע שהיא צודקת. אבל דווקא ברגעים האלה, בין כישלון לכישלון, גיליתי את הריקוד העדין הזה שנקרא גיוס כספים – ריקוד שבו להוביל ולהובל הם שני צדדים של אותו מטבע.
אני נועם אבירי, יועץ ומנטור למגייסי כספים וארגונים ללא מטרות רווח, ובעשרים השנים האחרונות ראיתי כמעט כל טעות אפשרית בתחום. למדתי על בשרי שגיוס כספים הוא לא רק הצגת נתונים יבשים או הפעלת מניפולציות רגשיות. זהו דיאלוג, תנועה הדדית, ריקוד שבו שני הצדדים, המגייס והתורם, לומדים אחד מהשני.
אז איך הופכים שיחה כושלת להזדמנות? איך יוצרים את הריקוד הזה, שמסתיים בתרומה משמעותית? הכל מתחיל בהבנה של מודל הוביל-והובל, מודל שפיתחתי אחרי שנים של ניסוי וטעייה, של הצלחות מסחררות וכישלונות צורבים.
מה זה בכלל מודל הוביל-והובל? (ולמה קוראים לו ככה?)
תחשבו על ריקוד טנגו. יש מוביל ויש מובל, אבל התנועה האמיתית קורית כשהם מתואמים, כשהם קשובים זה לזה. בגיוס כספים, המוביל הוא המגייס, זה שמגדיר את המטרה ומתווה את הדרך. אבל המוביל חייב להיות קשוב לצרכים, לערכים ולמוטיבציות של התורם – לתת לו מקום להוביל בעצמו.
זה לא אומר לוותר על האג'נדה של הארגון, חלילה. זה אומר להתאים אותה לצרכים של התורם, למצוא את נקודת ההשקה שבה שני הצדדים מרוויחים. זה אומר להקשיב באמת, לא רק כדי לשמוע את המילים, אלא כדי להבין את מה שלא נאמר.
הקשבה ממעוף הציפור - "ההקשבה השלישית"
תמיד לימדו אותנו להקשיב. אבל יש הקשבה פסיבית – סתם לשמוע. יש הקשבה אקטיבית – לשאול שאלות ולנסות להבין. ויש את מה שאני קורא לה "ההקשבה השלישית" – הקשבה שבה אתה שומע לא רק את מה שהתורם אומר, אלא גם את מה שהוא לא אומר.
למה הוא בוחר דווקא בפרויקט הזה? מה בוער בו באמת? מה הפחדים והתקוות שלו? כדי להבין את זה, אתה צריך להיות קשוב לשפת הגוף, לטון הדיבור, לשתיקות. אתה צריך להיות מסוגל לקרוא בין השורות, להבין את העומק שמתחת לעומק.
הסולם הדינמי: איך מעלים תורמים במדרגות התרומה
אחת המתודולוגיות הייחודיות שפיתחתי נקראת "שיטת הסולם הדינמי". זהו כלי מעשי שעוזר למגייס כספים לזהות את המקום שבו התורם נמצא בסולם הנתינה, ולתכנן את הצעדים הבאים בהתאם.
הסולם מחולק למספר מדרגות, החל מתורמים מזדמנים ועד לתורמים אסטרטגיים. המטרה היא לא לדחוף את התורם במעלה הסולם בכוח, אלא להציע לו הזדמנויות מתאימות להתקדם, בהתאם לרצון שלו וליכולות שלו.
הפסיכולוגיה של הנתינה: מה מניע תורמים לתת? (וזה לא מה שחשבתם)
שכחו ממה שלימדו אותכם בקורס גיוס כספים. אנשים לא תורמים רק בגלל מצפון או רגשות אשם. הם תורמים כי זה עושה להם טוב. כי זה נותן להם תחושה של משמעות, של שליטה, של שייכות.
המוטיבציות הן מגוונות ועמוקות, והן משתנות מאדם לאדם. לכן, חשוב להבין מה מניע את התורם הספציפי הזה, מה הערכים שלו, מה הסיפור שלו. רק אז תוכלו להתאים את המסר שלכם ולהציע לו הזדמנות לתרום בצורה שתהיה משמעותית עבורו.
הצעד האלגנטי: מינימום מאמץ, מקסימום תוצאה
אחד העקרונות המרכזיים שלי הוא "הצעד האלגנטי" – הפעולה המדויקת שדורשת מינימום מאמץ ומניבה מקסימום תוצאה. זה לא אומר לחפש קיצורי דרך, אלא להתמקד בפעולות שבאמת משפיעות, לוותר על כל מה שמסביב.
לדוגמה, במקום לשלוח מיילים גנריים לאלפי אנשים, התמקדו בכמה עשרות תורמים פוטנציאליים שבאמת מתאימים לארגון שלכם. השקיעו בהם זמן, הקשיבו להם, בנו איתם מערכת יחסים. זה דורש יותר מאמץ נקודתי, אבל התוצאות יהיו משמעותיות הרבה יותר.
המראה הכפולה: איך לראות את עצמך בעיני התורם
אחת הטכניקות החשובות ביותר שאני מלמד היא "המראה הכפולה" – היכולת לראות את עצמך דרך עיני התורם. מה הוא רואה כשאתה עומד מולו? האם הוא רואה אדם אמין, נלהב, מקצועי? או שהוא רואה מישהו נואש, מניפולטיבי, חסר ביטחון?
כדי לעשות את זה, אתה צריך להיות מודע לחולשות שלך, לפחדים שלך, לנקודות העיוורון שלך. אתה צריך להיות מסוגל לבקר את עצמך, להודות בטעויות שלך, וללמוד מהן. רק אז תוכל להתחבר לתורם בגובה העיניים, ליצור איתו קשר אמיתי, ולבנות אמון.
עכשיו תורך: איזה ריקוד גיוס כספים תרצה לרקוד היום?
גיוס כספים הוא לא מדע מדויק. אין נוסחה אחת שמבטיחה הצלחה. אבל יש עקרונות, יש כלים, יש טכניקות שיכולות לעזור לכם להגדיל את הסיכויים שלכם. הכי חשוב זה לזכור שזה ריקוד, ולא קרב. כשאתם משתפים פעולה עם התורם, כשאתם קשובים לצרכים שלו, כשאתם יוצרים איתו קשר אמיתי, אז הקסם קורה. ואז, לא רק שתקבלו תרומה, אלא תבנו מערכת יחסים שתחזיק מעמד לאורך זמן. אז, קחו נשימה עמוקה, תבחרו את המוזיקה הנכונה, ותצאו לרקוד.
אני כאן כדי לתמוך בכם במסע הזה. בין אם זה ייעוץ אישי, סדנאות מעשיות, או ליווי צמוד, אני אשמח לעזור לכם להפוך את גיוס הכספים שלכם לאמנות.
נועם אבירי, מומחה לגיוס כספים, יועץ ומנטור למגייסי כספים וארגונים ללא מטרות רווח. בעל ניסיון של מעל 20 שנה בתחום, במהלכן ליווה מאות ארגונים להצלחה בגיוס משאבים. מפתח שיטת "הסולם הדינמי" ו"מודל המעגלים המתרחבים".